Khamis, 30 April 2009

salam imtihan buat sahabat semua...

Dicatat oleh fahamianna di 10:27 PG 0 ulasan


imtihan semakin hampir..3.5.2009 adalah madah pertame utk sayer nk tempuhi exam kali ni..tggal 2 hari je lagi..debaran makin terase..ya Allah tenangkanlah hati hambamu ini..hambaMu yang dhaif lg hina disisi Mu ya Allah..berikanlah aku kejayaan yang cemerlang dunia akhirat..ya Allah kurniakanlah aku kefahaman para nabi..hafazan para Rasul..dan ilham para Malaikat yang dekat denganMu..ameenn..bonda dan ayahanda..doakanlah kejayaan permata hatimu ini..jadikanlah permata hati kalian ini hamba yang taat pd perintah Tuhanmu..yg hidup berlandaskan sunnah Rasul ..jasamu bonda yg mengandung sehinggalah melahirkan tidak dpt anakmu balas dgn wang ringgit..intan permata..hanye dgn kejayaan yg dpt membalas jasa kalian..ayahanda..jasa ayah mencari sesuap rezeki utk kami akan anakmu ini jadikan sumber kekuatan utk terus berjuang mencari sebutir mutiara..mutiara yg tiada nilai menuju jalan tuhanMu..maafkan segala kesalahan dan kesilapan permata hati kalian ini..rindu kalian.kepada abang selamat menempuh imtihan juge..moga tahun ni dapatlah balik mesia...kakdina time kasih atas segalanya..wajdi buah hati cikngah yg cikngah syg sokmo...n adik2 yg kak syg..doakan kejayaan kak di sini..pade kwan2 semua selamat imtihan..kejayaan milik kita bersama..kepada 'insan' yg sentiasa bagi semangat n dorongan utk diri ini..terima kasih atas segalanya..doa darimu amat kuharapkan...semoga kejayaan sentiasa menjadi milik diri yg lemah ini..maaf andai terkasar bahase tersilap bicare sepanjang perkenalan kite...doakan kejayaan diri ini..

koleksi gambar wajdi...utk tatapan peminat wajdi..hehehe

Dicatat oleh fahamianna di 9:30 PG 0 ulasan
kulihat hijauuu....
muke bangun tdor..
comel baju melayu wajdi..sape buatkan tu???

meroh kene gigit di nyamuk tu..cian budok wajdi..

shibuk tolon umi basuh baju...tgk muke tu bersungguh2..


ape ni???alamak??hahaha kaki wajdi ghupe2nye..amboi siap bersilang lg..
dgr sini semua..abi..umi.cikngah..wajdi nok kabor..hari ni hari khamis..hehe
mulut yg muncunggg
haa..tu dia muke nk bersin hahaha...wajdi lawok btl awak ni..


muke control ensem ngan kete baru yang ijau lagi..

Wanita yang Aduannya Didengar Allah dari Langit Ketujuh

Dicatat oleh fahamianna di 9:07 PG 0 ulasan

Beliau adalah Khaulah binti Tsa’labah bin Ashram bin Fahar bin Tsa’labah Ghanam bin Auf. Suaminya adalah saudara dari Ubadah bin Shamit, yaitu Aus bin Shamit bin Qais. Aus bin Shamit bin Qais termasuk sahabat Rasulullah yang selalu mengikuti Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dalam peperangan, termasuk perang Badar dan perang Uhud. Anak mereka bernama Rabi’.

Suatu hari, Khaulah binti Tsa’labah mendapati suaminya sedang menghadapi suatu masalah. Masalah tersebut kemudian memicu kemarahannya terhadap Khaulah, sehingga dari mulut Aus terucap perkataan, “Bagiku, engkau ini seperti punggung ibuku.” Kemudian Aus keluar dan duduk-duduk bersama orang-orang. Beberapa lama kemudian Aus masuk rumah dan ‘menginginkan’ Khaulah. Akan tetapi kesadaran hati dan kehalusan perasaan Khaulah membuatnya menolak hingga jelas hukum Allah terhadap kejadian yang baru pertama kali terjadi dalam sejarah islam (yaitu dhihaar). Khaulah berkata, “Tidak… jangan! Demi yang jiwa Khaulah berada di tangan-Nya, engkau tidak boleh menjamahku karena engkau telah mengatakan sesuatu yang telah engkau ucapkan terhadapku sampai Allah dan Rasul-Nya memutuskan hukum tentang peristiwa yang menimpa kita.”

Kemudian Khaulah keluar menemui Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam untuk meminta fatwa dan berdialog tentang peristiwa tersebut. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Kami belum pernah mendapatkan perintah berkenaan dengan urusanmu tersebut… aku tidak melihat melainkan engkau sudah haram baginya.” Sesudah itu Khaulah senantiasa mengangkat kedua tangannya ke langit sedangkan di hatinya tersimpan kesedihan dan kesusahan. Beliau berdo’a, “Ya Allah sesungguhnya aku mengadu tentang peristiwa yang menimpa diriku.” Tiada henti-hentinya wanita ini ini berdo’a hingga suatu ketika Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam pingsan sebagaimana biasanya beliau pingsan tatkala menerima wahyu. Kemudian setelah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam sadar, beliau bersabda, “Wahai Khaulah, sungguh Allah telah menurunkan ayat Al-Qur’an tentang dirimu dan suamimu.” kemudian beliau membaca firman Allah yang artinya, “Sesungguhnya Allah telah mendengar perkataan wanita yang mengajukan gugatan kepada kamu tentang suaminya, dan mengadukan (halnya) kepada Allah. Dan Allah mendengar soal jawab antara kamu berdua. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat…..” sampai firman Allah: “Dan bagi orang-orang kafir ada siksaan yang pedih.” (QS. Al-Mujadalah:1-4)

Kemudian Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menjelaskan kepada Khaulah tentang kafarah dhihaar, yaitu memerdekakan budak, jika tidak mampu memerdekakan budak maka berpuasa dua bulan berturut-turut atau jika masih tidak mampu berpuasa maka memberi makan sebanyak enam puluh orang miskin.

Inilah wanita mukminah yang dididik oleh islam, wanita yang telah menghentikan khalifah Umar bin Khaththab saat berjalan untuk memberikan wejangan dan nasehat kepadanya. Dalam sebuah riwayat, Umar berkata, “Demi Allah seandainya beliau tidak menyudahi nasehatnya kepadaku hingga malam hari maka aku tidak akan menyudahinya sehingga beliau selesaikan apa yang dia kehendaki, kecuali jika telah datang waktu shalat maka saya akan mengerjakan shalat kemudian kembali untuk mendengarkannya hingga selesai keperluannya.”

Alangkah bagusnya akhlaq Khaulah, beliau berdiri di hadapan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dan berdialog untuk meminta fatwa, adapun istighatsah dan mengadu tidak ditujukan melainkan hanya kepada Allah Ta’ala. Beliau berdo’a tak henti-hentinya dengan penuh harap, penuh dengan kesedihan dan kesusahan serta penyesalan yang mendalam. Sehingga do’anya didengar Allah dari langit ketujuh.

Allah berfirman yang artinya, “Berdo’alah kepada-Ku, niscaya akan Ku-perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari beribadah (berdo’a) kepada–Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina.” (QS. Al-Mu’min: 60)

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda yang artinya, “Sesungguhnya Rabb kalian Yang Maha Suci lagi Maha Tinggi itu Maha Malu lagi Maha Mulia, Dia malu terhadap hamba-Nya jika hamba-Nya mengangkat kedua tangannya kepada-Nya untuk mengembalikan keduanya dalam keadaan kosong (tidak dikabulkan).” (HR. Abu Dawud, At-Tirmidzi dan Ibnu Majah)

Hikmah

Tidak setiap do’a langsung dikabulkan oleh Allah. Ada faktor-faktor yang menyebabkan do’a dikabulkan serta adab-adab dalam berdo’a, diantaranya:

 1. Ikhlash karena Allah semata adalah syarat yang paling utama dan pertama, sebagaimana firman Allah yang artinya, “Maka sembahlah Allah dengan memurnikan ibadah kepada-Nya, meskipun orang-orang kafir tidak menyukai(nya).” (QS. Al-Mu’min: 14)
 2. Mengawali do’a dengan pujian dan sanjungan kepada Allah, diikuti dengan bacaan shalawat atas Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dan diakhiri dengan shalawat lalu tahmid.
 3. Bersungguh-sungguh dalam memanjatkan do’a serta yakin akan dikabulkan. Sebagaimana yang dilakukan oleh Khaulah binti Tsa’labah radhiyallahu ‘anha.
 4. Mendesak dengan penuh kerendahan dalam berdo’a, tidak terburu-buru serta khusyu’ dalam berdo’a.
 5. Tidak boleh berdo’a dan memohon sesuatu kecuali hanya kepada Allah semata.
 6. Serta hal-hal lain yang sesuai tuntunan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Selain hal-hal di atas, agar do’a kita terkabul maka hendaknya kita perhatikan waktu, keadaan, dan tempat ketika kita berdo’a. Disyari’atkan untuk berdo’a pada waktu, keadaan dan tempat yang mustajab untuk berdo’a. Ketiga hal tersebut merupakan faktor yang penting bagi terkabulnya do’a. Diantara waktu-waktu yang mustajab tersebut adalah:

 1. Malam Lailatul qadar.
 2. Pertengahan malam terakhir, ketika tinggal sepertiga malam yang akhir.
 3. Akhir setiap shalat wajib sebelum salam.
 4. Waktu di antara adzan dan iqomah.
 5. Pada saat turun hujan.
 6. Serta waktu, keadaan, dan tempat lainnya yang telah diberitakan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.
 

.......KERINDUAN YANG TIADA DUA...... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez