Sabtu, 16 Mei 2009

selamat hari guru

Dicatat oleh fahamianna di 11:54 PG 0 ulasan


selamat hari guru buat guruku sekalian..jasamu mendidik dan memberikan tunjuk ajar
kepadaku
hanya Allah sahaja yg dapat membalasnya.kau ibarat lilin yg membakar diri demi menerangi diri ini...

lilin seorang guru
Pernah langkah ku payah
Menuju ke destinasi
Kerana malam gelap
Dan bintang hilang kerdipnya
Menjadikan arah ku keliru
Ke timur atau ke barat

Bagai lilin membakar diri
Menerangi kegelapan hati
Kau curahkan bakti dan budi
Jasamu tiada berganti

Namun tanpa rasa payah
Dia memimpin tanganku
Melangkah satu persatu
Dan mencipta jejak impian
Menjadikan arahku jelas
Aku harus ke hadapan

Ohoo… aku kini rindu
Pada satu nama yang berjasa
Tuhan, beri kekuatan
Untuk mendidikku selamanya
Ku pohon restu kasih-Mu
Ampunkanlah guru-guruku

Semalam ku lihat dia
Di bibirnya ada kalimah
Yang bergetar saban waktu
Sambil tangan menggenggam lilin
Lilin yang tiada terpadam
Menerangi hidupku kini


bidadari adalah wanita yang mulia

Dicatat oleh fahamianna di 10:30 PG 0 ulasan


> Dalam buku Temasya ke Syurga, Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah mengisahkan tentang bidadari-bidadari syurga. Bidadari-bidadari itu adalah wanita suci yang menyenangkan dipandangan mata, menyejukkan mata apabila dilihat, dan mententeramkan hati setiap pemiliknya. Rupanya cantik jelita, kulitnya mulus. Dia memiliki akhlak yang paling baik, perawan, kaya akan cinta dan umurnya sebaya. Siapakah yang orang yang beruntung mendapatkannya? Siapa lagi kalau bukan orang-orang yang syahid kerana berjihad di jalan Allah, orang-orang yang tulus dan ikhlas membela agama Allah.

>

> Sebagian kita mungkin berfikir, bilakah kita akan berjumpa dengan bidadari-bidadari itu, apakah dia akan kita miliki, adakah dia sedikit diantara mereka mendiami bumi pada waktu sekarang ini?

>

> Bidadari-bidadari itu telah turun ke bumi. Semenjak Islam mulai bangkit lagi di bumi ini. Bidadari-bidadari itu menghias diri setiap hari. Dia adalah jelmaan manusia yang berhati lembut, menyenangkan apabila dipandang mata, menyejukkan mata dilihat, mententeramkan hati setiap pemiliknya. Dialah wanita sholehah yang menjaga kesucian dirinya. Seperti apakah bidadari bumi itu?Apakah bisa kita mengikuti langkahnya, adakah dia seorang anak, adik, perempuan atau apakah dia isteri dan ibu kita, atau dia hanya berupa angan-angan yang sebenarnya bisa kita realisasikan, tapi syaitan kuat menahan?

>

> Dialah wanita solehah yang menjaga kesucian dirinya. Setiap perempuan akan menjadi bidadari bumi, apakah ciri-cirinya?

>

> 1. Dia adalah wanita yang paling taat kepada Allah. Dia senantiasa menyerahkan segala urusan hidupnya kepada hukum dan syariat Allah.

>

> 2. Dia menjadikan Al-Quran dan Al-Hadis sebagai sumber hukum dalam mengatur seluruh aspek kehidupannya.

>

> 3. Ibadahnya baik dan memiliki akhlak serta budi pekerti yang mulia. Tidak suka berdusta, bergaul bebas dan bersuka ria.

>

> 4. Berbuat baik dan berbakti kepada orang tuanya. Dia senantiasa mendoakan orang tuanya, menghormati mereka, menjaga dan melindungi keduanya.

>

> 5. Dia taat kepada suaminya. Menjaga harta suaminya, mendidik anak-anaknya dengan kehidupan yang islami. Jika dilihat menyenangkan, bila dipandang menyejukkan, dan mententeramkan bila berada didekatinya. Hati akan tenang bila meninggalkanya pergi. Dia melayani suaminya dengan baik, berhias hanya untuk suaminya, pandai membangkitkan dan memotivasi suaminya untuk berjuang membela agama Allah.

>

> 6.Dia tidak bermewah-mewah dengan dunia, tawadhu, bersikap sederhana. Kesabarannya luar biasa atas janji-janji Allah, Dia tidak berhenti belajar untuk bekalan hidupnya.

>

> 7. Dia bermanfaat dilingkungannya. Pengabdianya kepada masyarakat dan agama sangat besar.Dia menyeru manusia kepada Allah dengan kedua tangan dan lisannya yang lembut, hatinya yang bersih, akalnya yang cerdas dan dengan hartanya. "Dan dunia ini adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita sholehah". (HR Muslim)

>

> Dialah bidadari bumi, dialah wanita solehah yang keberadaan dirinya lebih baik dan bererti dari seluruh isi alam ini. Ya Allah jadikanlah aku, ibuku, kakak dan adiku serta perempuan-perempuan di sekelilingku menjadi bidadari bumi. Agar kelak di syurga kami tidak canggung lagi. 

.......KERINDUAN YANG TIADA DUA...... Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez